#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 01/07/2018
11:00 - 18:00

Locatie
#_LOCATIONLINK

{/has_location}

Categorieën


PRIMEUR: AMSTERDAMSE WIJN!

Op 1 juli om 14.00 u zal Ellen Dekkers, vinoloog en bekend als wijnschrijver voor o.a. Delicious de eerste fles wijn in ontvangst nemen tijdens een feestelijke bijeenkomst in de biertuin naast No Chateau!
Om 11.00 u is de wijnproeverij ook in de biertuin. Hiervoor zijn 2 plaatsen vrijgekomen. Als je mee wilt proeven, mail dan zsm naar elvraaij@xs4all.nl

NoChateau

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persbericht: De Amsterdamse stadswijngaard No Chateau heeft in 2017 de allereerste Amsterdamse druivenoogst gehad. Deze oogst is gebotteld op 20 mei 2018 en wordt op 1 juli 2018 feestelijk uitgereikt aan de wijngaardeniers. De eerste fles wordt uitgereikt aan xxx.

Hiermee is voor het eerst in de geschiedenis op deze schaal wijn gemaakt in Amsterdam.

 Korte samenvatting:

Drie jaar geleden is de wijngaard met crowdfunding gestart door een klein groepje enthousiastelingen, nu zo’n 70 wijngaardeniers, met drie druivensoorten, nl Johanniter, Solaris, Bolero.

In 2017 (het 2de  groei-jaar) bleek de groei dusdanig dat er in sept & okt 2017 geoogst is. Terwijl in 2018, het 3de groei-jaar de eerste keer oogsten de verwachting was.

De oogst is nu gebotteld. Op 1 juli worden de flessen feestelijk uitgereikt aan de wijngaardeniers.

Over de start van de wijngaard

De Amsterdamse stadswijngaard No Chateau is een stichting zonder winstoogmerk en opgericht om mensen in een groene en inspirerende omgeving bij elkaar te brengen en met elkaar te verbinden rondom dat prachtige eindproduct met duizenden jaren geschiedenis in mythologie en religie: wijn.

Stadswijngaard No Chateau geeft zo’n 70 deelnemers de mogelijkheid om een eigen stuk wijngaard te beheren en te oogsten. Dit wordt gedaan in workshopvorm met bijeenkomsten door het jaar heen, zodat er achteraf een breed inzicht is in wat wijnbouw inhoudt. De deelnemers kunnen meedoen aan alle wijn maak activiteiten. Het motto is “zelf doen”.

Het hele proces is de afgelopen 2 jaar door de wijngaardeniers gedaan. Planten, Snoeien, Terrein wieden, Oogsten, Persen, Bottelen.

De initiatiefnemers van de Stadswijngaard:

geïnspireerd om de hectische stadsmens achter zijn computer of smartphone vandaan te halen en met anderen te verbinden met de gedachte: ‘Ga lekker naar buiten, kom tot rust in het groen en werk samen toe naar een prachtig eindproduct!’

  • Claire Felicie – voorzitter en fotografe
  • Joost Bless – financiën & organisatie
  • Tycho Vermeulen – o.a. wijngaardenier – Haagsestadswijngaard in Den Haag – http://haagsestadswijngaard.nl/

De wijngaard-expertise komt van:

  • Jan Kling – wijngaardenier – De Lidrusgaarde in Noordwijk – http://www.lidrusgaarde.nl/
  • Ard van Klaveren – wijngaardenier en duurzaam agrarisch ondernemer

In 2017 is begonnen met het geven van cursussen, proeverijen en bezoeken aan wijngaarden in Nederland door El van Raaij (vinoloog).

Waar ligt Stadswijngaard No Chateau

Stadswijngaard No Chateau is gelegen in Amsterdam Noord op het terrein van Stichting Noordoogst.

 

NoordOogst

Is een kleinschalig, duurzaam stadslandbouwproject in Amsterdam Noord. NoordOogst is een plek waar men  met voedsel bezig is, niet alleen door op een ecologisch verantwoorde manier voedsel te produceren, maar ook om mensen te inspireren om bewust met eten om te gaan. Er is hiermee een plek gecreëerd waar iedereen bijeen kan komen om met elkaar initiatief te nemen tot veranderingen en om elkaar te inspireren.

Op het terrein zitten onder andere ook restaurant Stroop, een bierbrouwer, een kinderdagverblijf, een banketbakkerij en binnenkort een natuurspeeltuin.

Adres: Meteorenweg 272 – Amsterdam

 

Digitaal:

Website: http://www.nochateau.nl/

Facebook: https://www.facebook.com/NoChateau.AmsterdamseStadswijngaard/

Dutch NL English EN