Meteen naar de inhoud
Wijnproeverij Amsterdam » Nieuwe Wereld? Oh, warme dikke wijnen, blockbusters…… Waar of niet waar?

Nieuwe Wereld? Oh, warme dikke wijnen, blockbusters…… Waar of niet waar?

De vooroordelen over de Nieuwe Wereld wijnen zijn de wereld nog niet uit. Ik heb me nu al meer dan 10 jaar verdiept in de Nieuwe Wereld, en dan met name in Australië en Nieuw Zeeland, en kom tot héle andere conclusies.

Klimaat

Laten we eens kijken naar het klimaat van Australië en Nieuw Zeeland.

De wijngebieden in Nieuw Zeeland liggen bijna allemaal aan de oostkust en ook de meeste wijngebieden liggen zo maximaal 5 km van de kust. Nieuw Zeeland krijgt de wind van de Zuidpool en al deze oostelijke wijngebieden hebben een Zeeklimaat. Milde winters en warme zomers. Nieuw Zeeland is een zonnig land. Het gemiddeld aantal zonuren op jaarbasis ligt rond de tweeduizend. Ter vergelijking: de Rhône kent gemiddeld méér dan 2.250 zonuren.

wijnkaart Australië

De wijngebieden in Australië liggen allemaal in het zuidelijkste gedeelte van dit grote continent. En ter vergelijking: Australië is minstens zo groot als héél Europa. Ook hier doet de wind vanuit de Zuidpool z’n werk. Het zuidelijkste puntje van Australië , Mornington Peninsula, kun je ook wel de Bourgogne van Australië noemen. Wijngaarden ook weer 5 km van de kust met druivenaanplant van Chardonnay en Pinot Noir. Het meest Westelijke puntje van Australië, Margaret River, wordt wel de Bordeaux van Australië genoemd. Wind van zowel het westen als het zuiden. De temperatuur komt in de zomer bijna nooit boven de 30 graden. Aanplant van de Bordeaux rassen zoals Sauvignon Blanc, Semillon, Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Malbec en Cabernet Franc.

Wijnen

Om dit keer bij deze twee genoemde gebieden te blijven: hier komen prachtige wijnen vandaan natuurlijk. Mooi, elegant, slank, prachtig rijp fruit, goede fraîcheur, écht als je dit niet kent zou ik deze wijnen zeker eens proberen! Misschien kan ik wel een proeverij voor jou organiseren met wijnen uit dit continent? Ik ga je zéker verrassen!

Boek nu je Australische en / of Nieuw Zeelandse wijnproeverij: klik hier

Erica Bouwman