Sabreren van champagne is een ontzettend leuke manier van het openen van je champagne fles. We drinken champagne op feestelijke gelegenheden. Sabreren maakt het extra feestelijk.

Sabreren kun je leren
Sabreren kun je leren, want het is niet moeilijk. Het is wel heel erg leuk en je moet weten wat je moet doen. Onze sabreur Robert Schuurman komt bij jou op locatie om je niet alleen les te geven in sabreren maar ook om je te laten proeven van overheerlijke bubbels. Deze bubbels heb je zelf geopend op zeer ludieke wijze. Op zich is het heel eenvoudig om met een sabel een fles champagne te ontkurken, maar om het echt goed te doen, vergt enige oefening. Zo wil je uiteraard de kurk maar ook de bovenkant van de hals netjes van de fles scheiden.
Workshop sabreren bij Wijnproeverij Amsterdam
Tijdens de workshop sabreren bij Wijnproeverij Amsterdam leer je op een leuke manier champagne te sabreren. Niet alleen leuk vooral ook lekker. Vele soorten heerlijke champagne naar keuze. Leer champagne sabreren en proeven!
Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
Wij zijn aangesloten bij de Confrerie du Sabre d’Or
De Confrerie du Sabre d’Or vrij vertaald de Broederschap van de Gouden Sabel is een organisatie die de traditie van het sabreren in stand houdt. Onze sabreur Robert Schuurman is daar inmiddels reeds opgeklommen van Chevalier Sabreur naar Officier Sabreur. Na het volgen van onze workshop, waarin je zelf ook echt sabreert. Word je tot ridder geslagen en ontvang je je officiële gepersonaliseerde diploma van de Confrerie du Sabre d’Or!
Sabrage
Sabrage is de kunst om champagne te ontkurken middels het gebruik van een sabel. Deze kunst is ontstaan in de tijd van Napoleon. De ruiters te paard konden moeilijk beide handen vrij maken om de champagne te ontkurken, dus gebruikten zij hun sabel om de champagne te kunnen drinken. Gezien het sabreren dus eigenlijk te paard werd gedaan, wordt de sabreur Chevalier-Sabreur oftewel ridder sabreur genoemd. Napoleon zelf was ook dol op champagne. Zijn gevleugelde uitspraak: “Champagne ! Dans la victoire, on le mérite ; dans la défaite, on en a besoin.” Vrij vertaald: als je wint heb je het verdiend, als je verliest heb je het nodig.
Sabreren: de ontstaansgeschiedenis
In 1813, tijdens de Napoleontische oorlogen, was Rusland net Frankrijk binnengevallen. Toen Russische troepen Reims bezetten, kregen soldaten de vrije hand om lokale wijngaarden te plunderen, waaronder één die gerund werd door Barbe-Nicole Ponsardin, de jonge weduwe van Francois Clicquot.
Veuve Clicquot
Maar Veuve Clicquot, zoals ze algemeen bekend was (veuve is Frans voor “weduwe”), was een sluwe tegenstander, die toevallig ook een scherpe zakelijke geest had. Geboren uit vooraanstaande ouders, was Barbe-Nicole Ponsardin getrouwd met de erfgenaam van het Huis van Clicquot. Francois stierf zes jaar later en liet zijn toen zevenentwintigjarige vrouw achter die opeens de leiding had over het familiebedrijf, inclusief de financiën, wol en mousserende wijn. Destijds was champagne een klein deel van de onderneming. Veuve Clicquot zorgde voor een revolutie in de industrie door de flessen ondersteboven in speciale rekken te bewaren, ze om te draaien en vervolgens de overtollige gist te bevriezen. De nieuwe techniek resulteerde in een scherpere smaak, minder zoet, met kleinere belletjes. Haar vintage uit 1811 zou de eerste echt moderne champagne zijn geweest.
Maar nauwelijks had ze het geperfectioneerd of zwermen Russische soldaten stonden voor haar kelderdeur. Haar meer ervaren rivalen kozen ervoor om ondergronds te gaan. Ze sloten hun bedrijven en beschermden hun wijngaarden tegen plunderende soldaten. In eerste instantie overwoog weduwe Clicquot deze aanpak. ‘Alles gaat slecht’, schreef ze aan een vriendin. ‘Ik ben al zoveel dagen bezig met het dichtmetselen van mijn kelders, maar ik weet heel goed dat dit niet zal voorkomen dat ze worden beroofd en geplunderd. Als dat zo is, ben ik geruïneerd.’
Gratis champagne
Toen deed Clicquot wat alle goede ondernemers doen. Ze greep een marketingkans. Ze besloot het Russische leger dronken te voeren. De achterliggende gedachte was dat wanneer de soldaten terugkeerden naar Rusland, ze een onverzadigbare behoefte aan de smaak van haar champagne zouden hebben. ‘Vandaag drinken ze,’ zei ze. ‘Morgen betalen ze!’ Ze verdronk ze in wijn, maar hield heel handig de moderne champagne die ze had ontwikkeld van 1811 achter. Toen Franse soldaten een paar maanden later arriveerden om de Russen te verdrijven, herhaalde ze haar stunt. Ze gaf de officieren van Napoleon gratis champagne en glazen, maar omdat ze de flûtes niet konden vasthouden terwijl ze op hun paarden reden, namen ze hun militaire sabels en hakten de flessenhalzen eraf. De ceremoniële gewoonte van sabrage was geboren.
Grande Dame de Champagne
Veuve Clicquot’s grootste gok kwam in 1814. Toen duidelijk werd dat de oorlog spoedig zou eindigen, nam ze enkele duizenden flessen van die speciale vintage uit 1811 en besloot ze allemaal te riskeren, de blokkade te negeren, ze naar Rusland te verschepen en haar concurrenten te verslaan met een lucratieve markt. Het plan werkte. De Russen hadden al om de naam van de weduwe gevraagd. Op het moment dat een staakt-het-vuren werd aangekondigd, arriveerden haar flessen in Moskou en St. Petersburg, een drankwaanzin volgde en tsaar Alexander verklaarde al snel dat hij niets anders meer zou drinken. Veuve Clicquot werd een toonaangevend internationaal luxemerk en de Grande Dame de Champagne wordt vaak gezien als de eerste vrouw die een multinationale onderneming leidde.
Champagne sabreren (prosecco, cava)
Sabreren wordt dus door haar geschiedenis altijd in verband gebracht met champagne. Logisch. Toch laten ook andere mousserende wijnen zoals Prosecco en Cava zich prima sabreren. Mits er voldoende druk op de kurk staat, de flessen de juiste temperatuur hebben en de juiste kleine rand bij de kurk. Sommige bieren zijn daardoor ook te sabreren, maar bijvoorbeeld kleine flesjes prosecco of wijnen zijn dus niet goed te sabreren.
Sabreer zwaard
De term sabreren is afgeleid van het woord sabel (of sabreer zwaard), hetgeen de Franse ruiters gebruikten om hun flessen te openen. Een sabreer zwaard is in tegenstelling tot een echt sabel niet scherp. Een sabreer zwaard wordt alleen gebruikt om (mousserende) wijnen te openen. Het heeft een ceremoniële functie en wordt vaak gegraveerd, versierd met linten en geleverd in een mooie doos.

Draad (Muselet of muilkorfje) van champagnekurk
De draad van een champagnekurk is bedoeld om diezelfde kurk extra stevig op zijn plek te houden. Hoewel je de draad om je champagnekurk kunt laten zitten, kan het zijn dat deze je prachtige sabreer zwaard beschadigd….. Met andere woorden: het geniet de voorkeur deze voor het sabreren te verwijderen.
Veelgestelde vragen over sabreren
Het nut van sabreren was om te paard niet en je flute kon vasthouden en een fles champagne tegelijkertijd kon open te maken. Tegenwoordig is het een ceremoniële actie. En vooral gewoon ontzettend leuk en feestelijk.
Nee sabreren is niet gevaarlijk, wel is het belangrijk om de instructies van de sabreur goed op te volgen en je aan de regels te houden. Het verdient nooit de voorkeur (verboden) om direct uit een fles te drinken, aangezien de randen erg scherp kunnen zijn.
Houd de fles schuin omhoog en leg de champagnesabel eerst vlak op de fles met de scherpe kant naar de kurk gericht. Draai het champagnesabel nu iets, zodat de botte kant los van de fles komt en de scherpe kant nog steeds op de champagnefles blijft rusten.
Je kunt alleen dranken sabreren die aan de volgende voorwaarden voldoen:
– Er moet voldoende druk op de kurk staan. Dus de fles moet een koolzuurhoudende drank bevatten. De druk in de fles moet minimaal 4 bar zijn.
– De hals van de fles moet de juiste rand hebben.