Meteen naar de inhoud
Wijnproeverij Amsterdam » Wijnen uit Zuid Afrika: ik ben om!

Wijnen uit Zuid Afrika: ik ben om!

Sinds jaar en dag vond ik wijnen uit Zuid Afrika niet lekker, jakkes die Pinotage die ruikt en proeft naar sigaretten en teer, die Chenin Blanc (of Droë Steen zoals ie in Zuid Afrika wordt genoemd) die smaakt of er een takkenbos is mee geperst.

Maar afgelopen januari ben ik naar Zuid Afrika geweest. Ik heb daar verschillende (Boutique) Wineries bezocht en wat bleek: wat een mooie wijnen worden daar gemaakt! Prachtige elegante Chenin Blanc uit Stellenbosch, mooie Pinot Noir vol fruit en fraîcheur uit Elgin, waanzinnige Bordeaux blends uit Stellenbosch en Kaapstad en frisse, ronde fruitige Sauvignon Blanc uit Kaapstad. En dit is nog maar een kleine opsomming!

Wijnkaart Zuid Afrika

Wijnkaart Zuid Afrika

 

 

Wijn uit Zuid Afrika proeven

Ik hoor zo vaak mensen proeven met ideeën, vooroordelen en vaste oude waarden in hun hoofd. En ik doe het zelf dus ook. Proeven met je hersens heet dat. We zouden alleen moeten proeven met onze zintuigen: kijken naar de kleur en helderheid, ruiken naar de geuren die uit je glas komen en proeven naar de smaken die tot je komen als je proeft. Hersens uitschakelen, blind proeven misschien? Mmm en dan vervallen die vooroordelen. Dan proeven we eerst de wijn zo als-ie écht is en dan pas komt er een labeltje aan. Elk land kent natúurlijk wijnen die niet lekker zijn maar natúurlijk ook veel goede uitmuntende wijnmakers die té gekke wijnen maken!

Blijft er nog één ding over: Ga je blind proeven, krijg je deze: “O, dit smaakt zo gek, raar, weet ik wat, dat zal wel een wijn uit het Oostblok (of vul maar in) zijn”. Wat gaan we daar aan doen? Want ook dit zijn de vooroordelen in ons hoofd die er niet zo maar uit te branden zijn. Daar heb ik nog geen volledig antwoord op behalve dan: Blijf vooral veel (verschillende) wijnen proeven! Misschien eens een leuke proeverij boeken: klik op Proeverij aanvragen.

Erica Bouwman